sobota 16. ledna 2016

RECENZE: MECHANICKÝ ANDĚL

Tesse Grayové právě zemřela teta a ona se vydává z New Yorku do Londýna za svým bratrem Nathanielem, který je aktuálně její poslední rodinou a v Londýně pracuje. Po připlutí na místo se ale Tessa se svým bratrem nesetká, očekává ji místo něj prapodivná dvojice žen, které ji oklamou a nakonec uvězní ve svém domě, kde ji učí pracovat s jejími zvláštními schopnostmi. Její účel je velice prostý - její únoskyně, coby ''Temné sestry'' mají za úkol ji připravit pro jistého muže, kterému přezdívají Magistr. Tesse se nakonec daří z domu uprchnout, ale při svém útěku, ke kterému jí dopomůže jeden z lovců stínů, naráží na dost podstatnou a děsivou zvláštnost - mechanickou bytost.

Autorku Cassandru Clare zřejmě většina lidí zná už díky její předchozí sérii Nástroje smrti, se kterou je trilogie Pekelné stroje, pod níž spadá i Mechanický anděl, coby první díl, úzce spjatý - třebaže se odehrává v minulosti. Onehdy jsem zkoušela číst první díl Nástrojů smrti, ale nějak jsem si s tím nesedla, takže jsem čtení vzdala, než abych se nutila a prokousávala se tou knihou jen z donucení. Mechanický anděl mě ale svým dějem zaujal mnohem víc než Město z kostí, takže vzhledem k tomu, že jsou tu prakticky jiné hlavní postavy a děj se odehrává před událostmi z Nástrojů smrti, jsem se rozhodla to zkusit, neodolala jsem. A vůbec toho nelituju.

Na začátku se setkáváme s Theresou, nebo taky zkráceně - Tessou, coby hlavní hrdinkou. Trochu jsem se obávala toho, jak si sednu s její povahou a s ní jako postavou obecně, ale v průběhu čtení jsem se ujistila v tom, že opravdu není ani špatná, ani nesympatická. Naopak, docela mi přirostla k srdci. Obavy z toho, že by to byla naprosto typická hlavní hrdinka nebo rovnou nějaká Mary Sue... ty nejsou třeba. Je pravda, že má opravdu velice specifickou schopnost, která už trochu případem Mary Sue může trošku zavánět, ale rozhodně to ten případ není, což mě velice potěšilo. Tessa si i přes svojí relativní výjimečnost udržuje svůj dobrý charakter a působí přirozeně, ne abnormální dokonalostí. Občas mě trochu iritoval její přístup vůči celé situaci s nadpřirozenem, kdy se opět setkáváme s tím, že hlavní hrdinka neskutečně touží být normální a podobně, což se na jednu stranu dá logicky očekávat, ALE - stále to v určité míře už může působit jako celkem přehnaná věc. Osobně si myslím, že Tessa některými chvílemi vážně působila přecitlivěle.
Vedlejší postavy pro mě byly taktéž velice milým překvapením - o žádné z nich nemůžu říct, že by byla nudná anebo nezajímavá. Snad jen co se záporných postav týče... ty byly podle mého názoru trošku slabší, protože se dalo relativně snadno odhadnout kdo za čím stojí, ale to už je trošku jiná pohádka. Tahle záležitost také dost závisí na tom, jak dobrý má čtenář odhad a podobném. Společně s Tessou se setkáváme také s lovci stínů jako je Will, ale také postavami, které mohou být některým čtenářům známé z Nástrojů smrti, jako je například Magnus Bane anebo upírka Camille. Osobně jsem tu sérii nečetla, takže těžko porovnávat, ale rozhodně je opravdu zajímavé, když se obě série takovým způsobem prolínají a doplňují.

Děj mi ze začátku přišel trochu slabší a stále nemůžu říct, že bych byla nějak ohromená, ale třebaže má rozhodně svoje mezery a chvílemi mě vyloženě iritovalo, že jsem na zodpovězení některých otázek musela čekat pěkně dlouho, ale rozhodně Mechanický anděl nepostrádá čtivost, drama a i jistou dávku humoru, což mě jednoznačně utáhlo k tomu, abych četla dál a dál, což je jednoznačně dobře. Autorčin styl psaní to konec konců celkem podpořil, třebaže i toho jsem se trošku obávala - a také zbytečně. Nic není tak složité, aby se to nedalo pochopit, samotný svět je opravdu úžasně protkaný nadpřirozenem, tajemností a je skvěle vymyšlený, za což musím opravdu dát palec nahoru. Mírná předvídatelnost konce knihy mě trošku zklamala, ale Mechanický anděl rozhodně stojí za přečtení. (Recenze psána pro web Databázeknih.cz)





0 komentářů:

Okomentovat