středa 11. dubna 2018

Recenze: S láskou tě nenávidím

 Každý z nás má občas chuť přidat se na temnou stranu a stát po boku úchvatnému padouchovi, který má za svým chováním často pohnutky mnohem hlubší, než by se mohlo zdát. V takovém případě není nic lepšího než sáhnout po knize, která vám bude rozumět.

Výsledek obrázku pro because you love to hate me

S láskou tě nenávidím je kolekce třinácti povídek, které jsou na motivy nejrůznějších zloduchů. Čtenář si může vybrat mezi královnou elfů, medúzou, smrtí nebo mladistvou podobou padoucha ze série Sherlocka Holmese – Moriartym. Každou z povídek doprovází i krátký komentář třinácti „booktuberů“, který dává povídkám úplně jiný úhel pohledu a rozebírá je.
Každá povídka má jiného autora. Setkáme se tak s jmény jako je Marissa Meyerová (autorka úchvatné série Měsíční kroniky), nebo Renée Ahdiehová, která se v srdcí mnoha čtenářů podepsala svou knihou Pomsta & rozbřesk. Ale za pozornost stojí i ostatní autoři, byť jste se s některými zatím nemuseli setkat.

Výsledek obrázku pro because you love to hate me villainsV povídkách se střídá er a ich forma, což je ta nejlepší možnost, kterou mohli autoři zvolit. Povídky jsou originálnější a vybraná forma často k povídkám sedí. Z žánrů se dostaneme úplně ke všemu. Sci-fi, dystopie, fantasy, mytologie. To vše s kapkou romantické zápletky a s napínavou atmosférou.

Pochválit musím nápaditost, kterou někteří autoři oplývají. I když jim nebylo přiděleno nejlepší téma, dokázali se s ním obdivuhodně vypořádat. O to více si přejete, aby povídka nikdy neskončila. Chcete mnohem více.

Mořská čarodějnice, Umíráček a Julian proti všem pravidlům byly povídky, které se mi z celé knihy líbily nejvíce. Jejich zápletka je smysluplná, tragická a v případě Juliana i vtipná, pokud vám není černý humor cizí. 

Výsledek obrázku pro medusa fan artVětšina povídek je podle mého názoru spíše průměrná. Lepšími z nich jsou Shirley & Jim a Indigo a stín. V Shirley & Jimovi si najdou své fanoušci Sherlocka a zaslepené lásky. Indigo a stín se zaměřuje na převyprávění pohádky Kráska a zvíře, u které je od začátku jasné, že dva hrdiny hezký konec rozhodně nečeká.
Bohužel, v knize jsou i tací autoři, kterým se povídky moc nepovedly nebo se jich jednoduše ujali špatným způsobem. Gwen a Art a Lance je toho dokonalým příkladem. Povídka na motivy Háda, Persefony a krále Artuše se autorovi naprosto zvrtla v rukách. Stal se z ní příběh skrz „esemesky“ plný klišé, otřepaného konce a postav, které ani nejdou považovat za záporné. 

S láskou tě nenávidím bych doporučila jako nenáročné čtení, kde nebudete pátrat po složité zápletce nebo záhadách. Některé povídky vás nezaujmou, u některých se můžete nudit. Ale s nimi je tam i pár nezapomenutelných výtvorů, díky kterým stojí za to, si na knihu udělat čas a přečíst si jí. 

3/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Zeedee a AlbatrosMedia! Originální recenzi najdete ZDE.

0 komentářů:

Okomentovat